Küresel piyasalarda son durum

Küresel Piyasaların Odak Noktası Yoğun Veri Gündemi

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif seyirle başlarken, gözler bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve ABD'de tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.
Ekonomi - Küresel Piyasa - Dünya
Ekonomi - Küresel Piyasa - Dünya
Önemli merkez bankalarının para politikası kararlarıyla geride kalan haftanın ardından belirsizliklerin devam etmesi makroekonomik verileri yeniden yatırımcıların odağına yerleştirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell eylül ayındaki toplantıya ilişkin belirgin bir sinyal vermezken, benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) da gelecek dönem atılacak adımları veri bazlı almaya devam edeceklerine dikkati çekti.

Analistler, merkez bankalarının politikalarına ilişkin belirsizliklere karşın ABD'de cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcamaları verilerinin enflasyonist baskıların azaldığını ortaya koyduğunu ve Fed'in sıkı para politikasını bitirebileceğine dair umutları artırdığını ifade etti.ABD'de kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 yükseldi.

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 4,1 arttı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, yaklaşık 2 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti. Ülkede Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi de temmuzda aşağı yönlü revize edilerek 71,6 olurken, Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Çekirdek enflasyonda beklenen olası gevşemenin en azından merkez bankalarının sıkı para politikasında duraklamaya gitmesini sağlayabileceği öngörülüyor.

Analistler özellikle bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin Fed'in bundan sonraki aksiyonlarına ilişkin daha fazla ip ucu vermesinin beklendiğini, Apple ve Amazon başta olmak üzere önemli şirketlerin bilançolarının da takip edileceğini söyledi.

Cuma günü ABD'li tüketim malları devi Procter & Gamble'ın (P&G) hisseleri de beklentileri aşan kar ve gelir bildirmesi sonrasında yüzde 3'e yakın artış gösterdi. ABD'li enerji devleri ExxonMobil ile Chevron'un karı ise ikinci çeyrekte azaldı. Finansal sonuçlarının yayımlamasının ardından ExxonMobil ile Chevron'un hisseleri yüzde 1'e yakın düştü. Analistler, enflasyonun düştüğüne işaret eden verilerle ABD'nin resesyondan kaçınabileceği ihtimalini destekleyen finansal sonuçlara yatırımcıların olumlu tepki verdiğini kaydetti.

Söz konusu gelişmelerle altının ons fiyatı yeni haftada yüzde 0,3 azalışla 1.954 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 83,7 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,96, Dow Jones endeksi yüzde 0,50, Nasdaq endeksi yüzde 1,90 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da hafif yükselişle başladı. Avrupa'da cuma günü pozitif bir seyir öne çıkarken, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) perşembe günü açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti. BoE'nin politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamalarından alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.
kaynak:aa

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski